Ouder worden 

Verleden

Verschijningsdatum 20 juni 2014

Renée Zeylmans
Ouder worden
Verleden – heden – toekomst

De enige zekerheid in het leven is dat we ieder jaar ouder worden. Daar feliciteren we elkaar mee op onze geboortedag. Als je jong bent, is het ouder worden een vreugde: het geeft perspectief. Maar als je de vijftig bent
gepasseerd, ga je er anders over denken. Want het valt echt niet mee om ouder te worden. Afbouwen, rekening houden met wat je wel of niet meer kunt. Grenzen stellen, die je eerst overschrijdt om ze te leren kennen. Maar lichamelijke teruggang staat los van de geest. Je kunt je fysiek ouder voelen, maar innerlijk jeugdig!

De maatschappij waarin we leven is niet zo omhullend voor ouderen, wat kan ons nog te wachten staan? Dat is de realiteit van de tijd waarin we leven. Ik ben mij daar zeer van bewust, nu ik de 70 ben gepasseerd. Maar... hoe kun je oud worden zonder perspectief? Het is toch niet uit te houden als de toekomst ná de dood uitzichtloos of onzichtbaar voor je is? Is dat wellicht het belangrijkste om je mee bezig te houden, je in te verdiepen? Het is wel onze toekomst die we voorbereiden! Je ziet, herkent slechts na de dood wat je jezelf op aarde eigen hebt gemaakt.

Ik wil in dit boek proberen een beeld te schetsen van de eenheid, van het grote kosmische geheel waar we allemaal een deel van zijn. De ziel heeft geen grenzen, de ziel is een pelgrim naar eindeloze horizonten. Het is vanzelfsprekend een tipje van de sluier, maar misschien wel het begin van de reis die we willen gaan maken. Bij het ouder worden horen zeker de aspecten van lijden en eenzaamheid. Zie daarvoor ook mijn boeken Kan eenzaamheid zinvol zijn? en Kan lijden zinvol zijn?

Uitgeverij Cichorei, Amsterdam
Formaat: paperback, 13,5 x 21 cm
Omvang: 134 blz.
Prijs: € 16,50
ISBN 978 94 91748 18 9

Verkrijgbaar bij het Centraal Boekhuis en de boekhandel.

Voor meer informatie: www.uitgeverijcichorei.nl

Als voorproefje kunt u hier het eerste deel van het boek lezen:

ouderdom eerste deel.pdf

En hier het hoofdstuk Waarom worden mensen zo oud? :

ouder worden.pdf

Recensies

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Hoe kun je ouder worden zonder toekomstperspectief? Hebben we ons daar al tijdens het leven op gericht, zijn we daarop voorbereid? We zijn nu eenmaal vanaf onze geboorte sterfelijk’. Dat schrijft Renée Zeylmans aan het begin van haar nieuwe boek. Ouder worden, juist in deze laatste fase van het leven is de vraag cruciaal: Wat is de zin van het leven mijn leven? Als de fysieke krachten afnemen, kan het geestelijk inzicht groeien. Rudolf Steiner sprak over het geschenk dat de oudere mens boven 72 jaar ten deel kan vallen – genadejaren om kiemen te leggen voor een volgend leven.

‘Brokstukken’ die niet bij de opgave van deze incarnatie horen, maar uit een ver verleden komen, kunnen alsnog ontdekt en vereffend worden. Renée wijst erop dat de goddelijk geschonken genade na het 72e jaar pas werkelijk een geschenk wordt als we vaak door lijden en eenzaamheid heen zelf waarlijk kunnen schenken, dat andermans leed ook jouw leed kan zijn. Zie daarvoor ook haar boekjes. ‘Kan eenzaamheid zinvol’? zijn en ‘Kan lijden zinvol zijn’?

Maandblad Motief door: Dina Pranger.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nu eens niet een boek dat (aanstaande) ouderen aanzet om jong van geest en lichaam te blijven. Daar zijn al goede titels voor van soms vooraanstaande wetenschappers. Zij hebben uitgedokterd dat veroudering en aftakeling geremd kunnen worden door actief in het leven te blijven staan, met lichaam en geest. Nee, dit werk gaat in op de zingeving van het ouder worden, op het spirituele aspect ervan. De enige zekerheid in het leven is dat we ieder jaar ouder worden, zegt de auteur. Voor jonge mensen betekent dat perspectief en uitdaging, voor wie de vijftig is gepasseerd voelt dat heel anders aan: alles wordt alleen maar minder en het perspectief is somber.

Maar… hoe kun je oud worden zonder perspectief? Hoe kan je denken dat met de dood alles ophoudt? Het zijn de belangrijkste vragen die dit boek stelt. De auteur komt echter ook met antwoorden: “Ik wil in dit boek proberen een beeld te schetsen van de eenheid, van het grote kosmische geheel waar we allemaal een deel van zijn. De ziel heeft geen grenzen, de ziel is een pelgrim naar eindeloze horizonten. Het is vanzelfsprekend een tipje van de sluier, maar misschien wel het begin van de reis die we willen gaan maken.”

Renée Zeylmans heeft een praktijk voor rouwverwerking en is professioneel stervensbegeleidster. Zij komt uit de antroposofische hoek (Rudolf Steiner, Vrije School) wat dit niet heel vlot geschreven boek voor sommigen misschien wat zweverig maakt. Toch kan het verrassende inzichten bieden in een onderwerp dat we het liefst onder het tapijt vegen of modieus te lijf gaan met zelfhelp-boeken.

'Pensioenkrant' van het Nedlloyd Pensioenfonds

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

print deze pagina...

© Renée Zeylmans 2019